Cocinar, comer y beber en la Iberia Protohistórica : espacios y contextualización de los actos alimentarios en el mundo ibérico septentrional (ss.VI-II a.n.e.) [Fitxer informàtic]
/ M. Pilar Camañes Villagrasa ; [directora: Maria Carme Belarte Franco, codirector: Jordi Principal Ponce]
Camañes Villagrasa, M. Pilar[Tarragona] : [Universitat Rovira i Virgili], 2012
Dirigida per: Belarte Franco, Maria Carme. Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art, 2012
1 recurs electrònic
El procés de consum, conformat per activitats com el magatzematge, l'elaboració d'aliments o la ingesta dels mateixos, constitueix un element identitari i amb una gran importància en la gestió de la quotidianitat. L'objectiu del nostre treball ha estat aproximar-nos a la manera en què aquest procés de consum s'idèntica en el registre arqueològic, la seva importància i estructuració dins de la cultura ibèrica. L'estudi s'ha abordat a partir de l'anàlisi de diversos jaciments de l'àrea catalana (nord, centre-sud i occidental) que s'han considerat representatius, per la seva ubicació, gestió o funció. La composició de l'escenari, els conjunts d'equipaments i artefactes, comportaran la caracterització de cada espai i amb això, el coneixement de les accions que es realitzaven en el seu interior. Tot això per finalitzar amb la comprensió de quin és la configuració, si la hi ha, d'aquest procés de manera global, l'existència de zones especialitzes en algunes d'aquestes activitats i la distribució d'altres entre les seves cases. Tal anàlisi ens ha permès apropar-nos una mica més al procés de consum al món ibèric, dins de l'esfera del quotidià, d'allò que repetim dia a dia, que ho observem al nostre al voltant des que naixem i que no obstant això, passa desapercebut com un fet natural.